Een plaats met een verhaal

kaart

Kasteel de Rozerie ligt in de onmiddellijke omgeving van Aalst. In de dendervallei en het land van Aalst lagen veel grote en kleine kastelen. Spijtig genoeg hebben veel van deze parels de tand des tijds niet doorstaan. Maar niet de Rozerie! Wanneer we de toegangslaan oprijden, verschijnt aan het einde van de bomendreef een netjes onderhouden en statig gebouw. Kasteel de Rozerie, in volle glorie.

Van hofstee tot feestzaal

R2SDT5L7

Kasteel de Rozerie (vroeger Château les Roseraies) werd rond 1852 opgetrokken op de plaats van een oude hofstede. De hofstede hoorde bij het Kasteel van Overhamme, een van de belangrijkste kastelen in Aalst,dat omwald was en een ophaalbrug had. Dat grote kasteel werd echter afgebroken in 1948.

Het was Cornelis Eliaert (1801-1854), grootindustrieel en eigenaar van het Kasteel van Overhamme, die dit mooie gebouw dat later ‘de Rozerie’ gedoopt werd, liet optrekken.

In juni 1889 kwam het landgoed in handen van Felix de Bethune (Aalst, 1857-1901). Felix was de zoon van baron Valéry de Bethune (Kortrijk, 1830 – Aalst, 1901), stichter van de Aalsterse tak de Bethune.

mensen

In 1917, tijdens de 1ste wereldoorlog, heeft Kasteel de Rozerie onderkomen geboden aan de (voor Duitsers gevluchte) Zusters van Liefde van Wervik. De laatste zusters verlieten la Roseraie op 1 mei 1919.

Niet veel later werd in het kasteel een ‘pensionat de jeunes filles’ ondergebracht en werd er privaat onderwijs gegeven door het echtpaar M. Butaye-Coussaert, Cutseau Marguerite en nog twee andere onderwijzeressen. Toen niet veel later meneer Butaye stierf, verhuisde zijn weduwe echter naar Spa. Dat was in 1921.

menu

Na de dood van zijn moeder in 1937 kwam Etienne de Bethune- de Potter d’Indoye (Aalst, 1899- Brussel,1978), zoon van Felix, het kasteel bewonen.

Etienne de Bethune – de Potter kon zijn afstamming van Maximilien de Bethune bewijzen. Die was minister van Financiën geweest van de Franse koning Henri VI (1533-1610), en werd geadeld tot hertog van Sully. Zo kon Etienne zich in 1953 laten adopteren door een zekere Mademoiselle Gabriëlle de Sully, en verwierf hij de naam de Bethune-de Sully. Een van de feestzalen draagt zijn naam.

In tussentijd herbergde het kasteel tijdens Wereldoorlog II de Duitse Feldpost 34314. Andere bezettingsposten waren ingekwartierd op andere belangrijke plaatsen als het Kasteel van Overhamme, het Capucienenklooster…

La Roseraie bleef tot in 1980 in bezit van de erfgenamen van Etienne de Bethune-de Sully. Daarna werd het landgoed verkocht aan de bvba Algeprom. De zaakvoerder, Yvo Lefèvre, zou er voor korte tijd zijn intrek nemen.

In 1984 werd het kasteel in het vredegerecht aan de Graanmarkt van Aalst openbaar verkocht. De nieuwe eigenaars, dokter Vanfleteren en zijn echtgenote, vormden samen met hun zoon Bart het domein om met respect voor de originele aard van het gebouw en de omgeving. Zo werd het al gauw een begrip in de wereld van feesten en seminaries. Met dank aan de voortreffelijke kookkunsten van Bart, het vriendelijke onthaal en de betrokken service van gastvrouw Rebecca.

Een kapel uit de boekjes

kapel-singleEnkele jaren na de bouw van het hoofdgebouw, in 1865 ontwierp de gekende architect Jean Bethune het plan ‘de la chapelle de la Sainte-Croix, annexe du château’. Naar de wensen van de kasteelvrouw Joséphine Eliaert werd het gebouw opgetrokken in rode Boomse baksteen ‘parce que les autres bâtiments de la ferme sont en briques de cette couleur et qu’il ne serait pas convenable de faire la chapelle avec une qualité moindre… .’

Op de stichtingssteen, in de oostgevel van de kapel, prijken de namen van de eigenaars, hun kinderen en de ontwerper.

Naast enkele unieke beeldjes, bevindt zich in de kapel een fraai houten doksaaltje, uitgewerkt als een zwaluwnest, dat verbonden is met de bovenverdieping van het kasteel. Vanuit de Eliaertzaal boven kun je nog steeds in de kapel kijken.

In 1869 werd de kapel voorzien van acht prachtig gekleurde glasramen, eveneens naar een tekening van Jean-Baptiste de Bethune. Maar liefst veertien vakmensen werkten hieraan. Op de meeste ramen zijn heiligen afgebeeld.

De kapel deed in de loop der jaren dienst voor gewone godsdienstoefeningen, mislezen, kerkelijke feestvieringen, maar ook voor doopsels en uitvaartplechtigheden van de familie.

Tegenwoordig wordt de pittoreske kapel gebruikt door gasten die er hun trouwritueel in wensen te bezegelen of voor andere feestgelegenheden.

En de rozen?

Zevenendertig jaar nadat het kasteel gebouwd werd, was het in handen van Baron Felix de Bethune-Maertens de Noorthout (Aalst 1857-1901), een verwoed rozenkweker. De naam “Château les Roseraies” zou door hem bedacht zijn. Veel rozen staan er niet meer op het domein vandaag. Op de feesttafels des te meer!